Woollahra | NSW

  • Project Type: Renovation & Addition
  • Architect: The Bureau

Bureau SRH’s alterations and additions to the 1970’s amalgamation of two existing Federation Queen Anne houses brings simplification of space and an element of surprise to the inner Sydney suburb of Woollahra.

The works saw an upgrade to the existing cottages and a rationalization of the previously renovated living spaces beyond. The brief was clear, a modern dwelling to house the family of 5 along with their eclectic art collection.

The build process was limited by the site access which was over-come by the use multiple crane lifts to access the rear of the property due the limited side access with preservation of the two front cottages.

A suspended walkway brings visitors through the void between the two houses and establishes connection between street, living space and the park beyond. A cranked skylight brings natural light deep into the floor plan and eludes to this space that once existed between the cottages.

A circular steel stairway consolidates level changes into a central spine, creating purposeful flow from street level to the contemporary extension and from one house to the other.

The internal fit out was driven during the build process by the client and the design team to create a fun, quirky yet functional and robust feel and finish.

The operable external screening creates interest on the rear facade, shades from the northern aspect and provides some additional privacy from the public park at the rear of the property.

At the rear of the property, family recreation is created with the quintessential level lawn for family living, a fire pit and a swimming pool with spa. It is here that the two houses successfully appear as one.

Renovation & Addition